I en tidigare glassfabrik i Gamlestadens Fabriker bedriver det nytänkande designföretaget VÄRT matlabb, produktutveckling, teambuilding och hållbara workshops.
– Omställningen till ett hållbart samhälle kräver mycket av oss alla. Vi vill visa på kreativa, enkla och tillgängliga verktyg för att komma vidare, oavsett bransch säger Corina Akner, produkt- och matdesigner samt grundare av företaget VÄRT, och som tidigare bland annat arbetat i det svenska kocklandslagets experimentkök.
Med en vision om en värld utan svinn arbetar VÄRT kreativt med designprocesser, där de tillsammans med sina kunder utforskar hållbarhetsfrågor. Verksamheten kan beskrivas som en blandning av konsultverksamhet inom hållbarhet och teambuilding med fokus på matlagning från svinnprodukter.
– Vår verksamhet syftar långt vidare än bara matlagning. Under det senaste året har vi arrangerat avsmakningskvällar, klädbytarevent, matmarknad, eventplattform, konferensyta, hydroponiska odlingar, matsvinnslabb, produktutveckling, provkök för nyanlända, kick-off event, fester – t.ex. efter dodgeboll-SM, teambuilding-dagar, hållbarhetsaktiviteter och mycket mer. Corina Akner
Idag samarbetar VÄRT med allt från klädmärken till IT- och fastighetsbolag. Som konsulter stöttar de företag att ta stegen mot en mer hållbar verksamhet. Exempelvis genom upcycling, en form av produktförädling. Den tidigare varan går från att anses ”uttjänad” till att få en uppgradering på produktionsskalan.
Just Gamlestaden är en bra plats för upcycling-samarbeten, menar Corina Akner. Många kreativa företag producerar tjänster och produkter i stadsdelen vilket innebär fantastiska möjligheter att produktutveckla exempelvis matsvinn till nya ätbara produkter.
– Vi älskar Gamlestadens Fabriker; det är ett rustikt och stabilt område med mycket innovationslust och skaparglädje. Alla våra grannar vill samarbeta med oss och det känns verkligen att vi inte ser varandra som konkurrenter.
Läs mer om VÄRT på www.vartsweden.com